czwartek, 27 sierpnia 2009

Jak wybrać odpowiedni sprzęt AGD do zabudowania w kuchni?

Sprzęt AGD do zabudowyDobrać odpowiedni sprzęt agd do zabudowy to czasami nie lada trud. Przed kupnem ważne jest dokładne poznanie swoich potrzeb i możliwości. Ważne jest aby sprzęt agd do zabudowy był zakupem przemyślanym, aby służył Ci latami.

W dzisiejszych czasach okap to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni, podobnie jak chłodziarka czy piekarnik. Musi być nie tylko dobrze zainstalowany, ale i dobrany. Na rynku jest mnóstwo ofert producentów krajowych jak i zagranicznych. Produkty takie jak
okap teleskopowy
zrobione są z różnych tworzyw, dostępne w różnych barwach i kształtach.

Okap może spełniać funkcję pochłaniacza lub wyciągu. Podczas pracy jako pochłaniacz - nie jest podłączony do ciągu wentylacyjnego, pracuje wtedy w systemie zamkniętym. Wówczas zasysane powietrze przechodzi przez system filtrów, które zatrzymują tłuszcze oraz substancje zapachowe, po czym już czyste wydmuchiwane jest znowu do kuchni. Może też pracować jako wyciąg. Jest wtedy podłączony do kanału wentylacyjnego. Trzeba tutaj zaznaczyć, że aby okap spełniał swoje zadanie, powinno się do pomieszczenia dostarczyć odpowiednią ilość świeżego powietrza. Czasami wystarczy otworzenie okna czy drzwi.

Podsumowując każdy okap, może pracować równie dobrze jako pochłaniacz lub jako wyciąg. W jaki sposób będzie zainstalowany, zależy to od Twoich własnych potrzeb i możliwości technicznych.

Decyzja o wyborze nowej chłodziarki do zabudowy powinna być dobrze przemyślana.

Lodówka to sprzęt jaki ma nam służyć przez lata a więc decyzja o wyborze konkretnego modelu lodówki nie powinna być przypadkowa. Z początku należy sobie odpowiedzieć na kilka prostych pytań.
Pierwszorzędne z nich, to jak wiele osób będzie używało lodówki oraz ile masz miejsca w kuchni na nowy sprzęt. Ważny jest również tryb życia jaki użytkownicy prowadzą. Ważne jest czy jadają w domu czy też poza nim. Nie ma potrzeby kupować dużej chłodziarko-zamrażarki do małego aneksu kuchennego, z którego korzystają raptem dwie osoby. Z drugiej strony dla kilkuosobowej rodziny maleńka lodówka bez zamrażalnika to zdecydowanie za mało.

Najważniejsze rzeczy na które powinnaś zwrócić uwagę przy zakupie lodówki to: pojemność, klasa energetyczna, funkcja oddzielnych agregatów, funkcja non frost, automatyczne odszranianie i automatyczne rozmrażanie, klasa oraz zdolność zamrażania, zewnętrzny panel sterujący, wymiary chłodziarki i inne funkcje dodatkowe.

Zmywarka do zabudowy
Jeżeli nie gustujesz w widoku sterty brudnych naczyń, ręczne zmywanie naczyń jest dla Ciebie udręką i stratą czasu i przy tym zależy Ci na mniejszym zużyciu wody i energii, zakup

zmywarki do zabudowy to dobra decyzja.

Zmywarka do kuchni to nie są niepotrzebnie wydane pieniądze, a wręcz przeciwnie - duża oszczędność energii, wody, a co najważniejsze naszego czasu. Zmywarka jest dobrą inwestycją pieniędzy, które zwrócą się bardzo szybko w postaci niższych rachunków za wodę i prąd. Dużo mniejsze zużycie wody niż w trakcie ręcznego zmywania, a co za tym idzie mniejsze zużycie prądu. Nie wspominając już o zaoszczędzonym czasie, który można przeznaczyć na znacznie bardziej pożyteczne zajęcia niż zmywanie naczyń w kuchni.

Sprzęty takie jak kuchnie do zabudowy
stały się bardzo popularne. Kuchnie elektryczne do zabudowy można stosować w domach czy mieszkaniach, w których brakuje instalacji gazowej. Zyskują one swych zwolenników także dzięki różnorodnym funkcjom, jakie oferują, a także dlatego, że są bardziej estetyczne i łatwiejsze w utrzymaniu niż kuchnie gazowe. Uważa się, że koszty przy używaniu kuchni elektrycznej są większe niż w przypadku kuchni gazowej. Generalnie tak jest, jednak, jeśli wybierze się odpowiednie urządzenie i przestrzega się zasad użytkowania, różnica ta staje się niemal niewidoczna.

Piekarnik elektryczny daje o wiele więcej możliwości niż ma piekarnik gazowy.

Piekarnik do zabudowy

Producenci wyposażają piekarniki w różne funkcje, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie kuchni. Funkcje piekarników elektrycznych to: grzałka dolna, grzałka górna. Obecność grzałki dolnej i grzałki górnej pozwala na najbardziej tradycyjny sposób pieczenia. Piekarnik z taką funkcją nagrzewa się zarówno od dołu, jak i od góry, pozwalając na równomierne pieczenie ciast, chlebai innych potraw. Kolejną funkcją jest termoobieg – równomierna cyrkulacja gorącego powietrza. Piekarnik może służyć jako opiekacz, grill - ma możliwość opiekania i grillowania potraw takich jak ryby, mięso czy kiełbaski. Wyśmienicie sprawdza się także w trakcie przyrządzania tostów i zapiekanek, jak również w fazie końcowej pieczenia przykładowo pizzy. Funkcję opiekacza można ustawiać w połączeniu z grzałką górnąprzyspieszy to wtedy pieczenie.
Przy kupnie kuchni elektrycznej powinno się zwrócić uwagę również na rozwiązania związane z bezpieczeństwem. Prawie każdy model ma podwójną lub potrójną szybę w drzwiczkach, dzięki której ich zewnętrzna strona nie nagrzewa się zbytnio. W sklepie internetowym Neo24.pl znajdują się również urządzenia ze specjalną blokada przed dziećmi. Może to być specjalna dźwignia lub odpowiedni sposób ustawienia rączki.

Przy wyborze wśród produktów takich jak płyty indukcyjne czy płyty gazowe

mamy wiele możliwości. Czeka nas kolejne podjęcie ważnej decyzji.

Płyta w kuchniach gazowo – elektrycznych jest zazwyczaj tradycyjną płytą gazową, tak więc posiada jej wszystkie cechy. W przypadku płyt mieszanych w których jeden lub dwa palniki zostały zamienione na pola elektryczne, które mogą być ceramiczne lub żeliwne - to dosyć praktyczne rozwiązanie. Pozwala ono na gotowanie zarówno na gazie jak również na płycie elektrycznej i tym samym zapobiega problemom z przygotowaniem posiłku, jeśli jedno ze źródeł zasilania zostanie odcięte, np. podczas awarii.



Płyty elektryczne to zazwyczaj płyty ceramiczne, rzadko zdarzają się płyty żeliwne, które powoli wychodzą już z użycia w kuchniach. Podczas gotowania na płytach ceramicznych należy pamiętać o podstawowych zasadach, a mianowicie dobrać zawsze rozmiar naczynia do rozmiaru palnikai także używać naczyń z płaskim dnem. Można również wyłączać pole grzewcze chwilę przed końcem gotowania - utrzyma ono wtedy i tak swą temperaturę. Stosowanie się do tych wskazówek pomoże w bardziej oszczędnym korzystaniu kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz